NYÍLT LEVELEM A 444-HEZ

Tisztelt Szerkesztőség!

Levelem tárgya az Önöknek címzett olvasói véleménynyílvánításom a külpolitikai értekezések médiareprezentálási módjáról, az Önök által képviselt stílusirányzat szakmai megkérdőjelezéséről, valamint hírportáluk közösségi oldaláról való kitiltás okának tisztázásáról szól. Szándékomban áll kifejezni ellenvetésemet az újságírói tevékenységükkel kapcsolatban.

Moszkvai születésű, Magyarországon élő, tanuló és dolgozó orosz állampolgár vagyok, 26 év távlatából releváns tapasztalatra tettem szert a magyar nemzetkarakterológiából, a magyar történelemből, valamint érdekelt vagyok a magyar belpolitikában és a külpolitikát érintő kérdésekben. Magyar, angol, orosz nyelvű médiumokból tájékozódom, szinte mindennap inkonzisztens információkra lelek rá. Továbbá, a minden alapot nélkülöző, indirekt és/vagy leellenőrizetlen információmorzsákon alapuló feltevések bizonyítékként való tálalása, illetve a nyomdafestéket nem tűrő és/vagy infantilis megjegyzésekkel ellátott kontextus felépítése és annak során kialakuló véleményformálás a médiafogyasztók percepciójában felelősségteljes tevékenység a véleményvezérek részéről. Önök felelőtlen magatartást tanúsítanak.

A 444 hír- és médiaoldal az Index-el karöltve gyakorlatilag mindennemű újságírói szakmaiságot nélkülöz, jellemzően a külpolitikai értekezésekben, amely tényállás alább kerül kifejtésre.

Oroszország befeketítésére irányuló médiareprezentáció mindennapos gyakorlata belpolitikai szinten az Orbán-kormány keleti nyitásának törekvéseinek kísérlete óta, külpolitikai szinten az orosz-ukrán konfliktus kiéleződésekor vette kezdetét. A dezinformáció politikájára épülő, Európában rohamos mértékben növekvő ruszofób tendencia párhuzamba vonható a 19. században gyökeret verő antiszemitizmus elterjedésével, amely a 2. Világháború idején teljesedett ki.
A goebbels-i propaganda régiónként eltérő módozatai napjainkban is működnek, az angolszász és germán ajkú sajtó társadalomdemoralizáló szerepe mindig az adott politikai, gazdasági érdekek mentén alakul, a médiafogyasztók akut véleményformálása pedig az aktuális trendhez igazodik – akárcsak George Orwell “1984” című regényében.

Több jobb- és baloldali magyar sajtóorgánummal egyetemben Önök is asszisztálnak a társadalomdemoralizáló szerephez – akár akaratukon kívül, ami a szakmaiság teljes hiányára utal, akár öntudatosan, amely büntetendő tétel kimeríti a közösség elleni izgatás fogalmát. A gyűlöletre uszító elkövetési magatartás tudata az Önök és olvasóik percepciójából teljes mértékben hiányzik, amely feltevés a magyar nemzetkarakterológiára jellemző több évszázados pesszimista attitűddel magyarázható.

Továbbá, a trágár kifejezések használatának, a közszereplők illetlen szavakkal való megbélyegzésének bevett szokása felháborodást vált ki a magyar kulturális beágyazottságtól eltérő normák szerint szocializálódó társadalmi egyének körében.

Magyarország nem csak a magyaroké. Magyarországon élő külföldi származású és/vagy állampolgárságú médiafogyasztók sokasága is tájékozódik a magyar sajtóból. A magyar politikai kommunikációban a politikai üzenetek kizárólag a magyaroknak szólnak, a Magyarországon élő külföldi állampolgárok érdekei pedig másodrendű problémának minősülnek.

Önök a szélsőjobb sajtóorgánumokra jellemző retorikai elemek alkalmazásával – a Kuruc.info vagy az Alfahír antiszemita irányultságú sajtópolitikájának mintájára –  nyomatékosítják a Nyugat által kreált ruszofób propagandát.

Nehezményezem a közösségi oldalukról való kizárást. Önökkel ellentétben a cikkeik alatt kifejtett hozzászólásaim szofisztikált hangvétele, a más felhasználók kommentjeire tett, háttérismereten alapuló, rágalom mentes reflexióim, az Önök szakmaiságát megkérdőjelező felvetéseim nem adhatnak okot az oldalukhoz való hozzáférés ellehetetlenítésétől. Míg Önök ezen lépéssel sértik a szólásszabadsághoz fűződő jogaimat, addig a sajtószabadság jogának árnyékában teret engednek az olyan felhasználók véleménynyílvánításának, akik a Szerkesztőségük álláspontján osztozva, rendszerint nyomdafestéket nem tűrő megjegyzéseket tesznek az ellentétes nézőpontot képviselő felhasználókkal szemben.

Ezen érvek ismeretében bátorkodom az Önök szerkesztőségét “bulvárnáci” kifejezéssel titulálni.

Tisztelettel,
Johan Sønderberg

Hozzászólás